نحوه برخورد با نوجوان سیگاری
نحوه برخورد والدین با نوجوانان سیگاری
نوجوانان سیگاری:
بسیاری از والدین همیشه در ذهن خود آینده ای درخشان را روبه روی فرزندانشان می بینند و همیشه تلاش میکنند بهترین ها را برای فرزند خود محیا کنند تا بتوانند رویاهای آنها تحقق پیدا کند ولی بعضی مواقع رفتاری از فرزندانشان سر میزند که آن چنان ترسی به جانشان می افتد و آنقدر حالشان گرفته می شود که بدترین عاقبت ها جلوی چشمنشان جان می گیرند. مثل هنگامی که سیگار در جیب فرزندشان پیدا می کند و یا متوجه بوی سیگار از دهان او می شوند، در این مواقع نمیدانند واقعا چگونه رفتار کنند و شاید هم خودشان را سرزنش کنند در این مقاله ما به شما نحوه برخورد با نوجوانان سیگاری را آموزش میدهیم با ما همراه باشید.
علل گرایش نوجوانان به سیگار و یا قلیان:
استعمال سیگار در نوجوانان، بیشتر جنبه خود نمایی دارد و آرام آرام برای کسب لذت صورت می گیرد. آغاز مصرف سیگار در سنین جوانی و میانسالی ممکن است تاثیر چندانی بر خلقیات فرد نداشته باشد؛ ولی تجربه استعمال سیگار تا قبل از بیست سالگی یعنی در بحرانی ترین سنین نوجوانی، به این سبب که دوران شخصیت سازی نوجوان است و هر تجربه ای را تا آخر عمر فرا راه خود قرار می دهد، بسیار خطرناک است.
یکی از دلایل اصلی روی آوری نوجوانان به سیگار، کنجکاوی در امتحان کردن آن است که اغلب ازطریق دوستان و همسالان تبلیغ می شود و آرام آرام برای ادامه این تجربه، بهانه های دیگری نیز فراهم می شود. برخی از نوجوانان برای مخالفت با خانواده و رفع حقارتها به این کار دست می زنند و می خواهند از این طریق اعتماد به نفس بیشتری کسب کنند. رقابت با گروه همسالان از طریق خود نمایی، بزرگترین دلیل شایع برای آغاز کشیدن سیگار است.
بسیاری از پسران نوجوان سیگاری، عقیده دارند که با هر پکی که به سیگارمی زنند، احساس مردانگی می کنند و این شیوه به زودی جزئی از شخصیت آنها می شود. تقلید از پدر و مادر و اطرافیان نیز تاثیر زیادی در سیگاری شدن نوجوان دارد. اضطراب، تنش، محرکهای شدید روانی و ناراحتی های خانوادگی عوامل عمده زمینه ساز برای روی آوردن به سیگار هستند.
به نوجوان سیگاری تان عکس العمل شدید نشان ندهید
نحوه برخورد با نوجوانان سیگاری:
1- باید خودتان را کنترل کنید، به نوجوان سیگاری تان عکس العمل شدید نشان ندهید
2- امر و نهی شما به طور مستقیم بی فایده است. متوجه کردن نوجوان تان در مورد اشتباهاتش قلق خاصی دارد.
3- محبت تان را نسبت به او زنده نگه دارید و به فرزندتان عشق بورزید
4- رابطه تان را با فرزندتان تقویت کنید
5- با او در مورد سیگار کشیدن صحبت کنید (منظور از صحبت نصیحت، سرزنش یا تمسخر نیست بلکه این است که بنشینید و با مهربانی به او بگویید که از این وضع ناراحت هستید و دلتان می خواهد درباره آن کمی با هم صحبت کنید. سعی کنید بیشتر به او گوش کنید و دلایلش را بشنوید. منصف باشید، او را قضاوت نکنید و در حین صحبت ها حمایتتان را به او نشان بدهید.)
6- فرزندتان را در زمینه هایی که واقعاً استعداد و علاقه دارد وارد کنید
7- مدرسه و معلمین منبع مهمی برای کمک به شما هستند، به مدرسه فرزندتان بروید و از آنها کمک بخواهید.
8- ببینید نوجوان تان با چه کسی رابطه ی صمیمی تری دارد از فرد مورد نظر نیز برای صحبت با نوجوان تان کمک بگیرید.
9- با نوجوان به مسافرت و تفریح (باشگاه، پارک، پیاده روی و..) بروید.
10- سعی کنید با موافقت نوجوان تان جلسه ی هفتگی بگذارید. در جلسه خواسته ها و انتظارات خود را از نوجوان تان بنویسید، از نوجوان تان نیز بخواهید خواسته های خودش را از شما بنویسد.
11- اگر نوجوان تان بیش از اندازه ناسازگار است و با رعایت این موارد نتوانستید با او رابطه برقرار کنید. حتما به مشاور یا روان شناس مورد اعتماد مراجعه کنید تا با توضیح جزئیات بیشتر شما، کارشناس راهنمایی تان کند.
برای جلوگیری از سیگاری شدن نوجوانان نه گفتن را به آنها آموزش دهید
راه های جلوگیری از سیگاری شدن نوجوانان:
نه گفتن را آموزش دهید:
فرزند شما باید مهارتهای زندگی و به ویژه مهارت نه گفتن را یاد بگیرد. او باید بتواند با درخواستهای نابجای دیگران مقابله کند و در برابر خواستههای آنها برای مصرف سیگار یا دیگر مواد آسیبزا نه بگوید. اگر بتوانید اعتماد به نفس فرزندتان را تقویت کنید، قطعا نگرانیتان در این مورد کمتر خواهد شد.
فرزندانمان را نسبت به سیگار دلزده کنید:
در این سن، گاه گفتوگو با والدین دشوار است (نوجوان در این سن والدینش را مظهر قدرت و اقتدار میبیند و میخواهد از این اقتدار رهایی یابد.)، شخصیت آنان همانند بدنشان کاملا شکل میگیرد، استدلال علمی و عقلانی بازتاب کمتری دارد، احتمال ابتلا به سرطان کاملا بعید بهنظر میرسد و سیگار کشیدن مربوط به میهمانیها و جشنها و زمانی که برای رفع خستگی در کنار دوستانشان هستند، میشود.
از اینرو بهتر است دلایلی که او به سیگار کشیدن وامیدارد تحلیل کنید و او را بر آن دارید از خود بپرسد که آیا واقعا به سیگار کشیدن نیاز دارد؟ در سنی که او بهدنبال مدلهای جدید هویت میگردد باید از استدلالهای روانشناختی بهره گیرید و « سیگار» را از چشم او بیندازید.
• سیگار به معنای آزادی نیست بلکه بدترین نوع وابستگیهاست. سیگاریها به بندهایی که سیگار به دور آنها پیچیده است افتخار نمیکنند.
•سیگار کشیدن مسیری ضروری به دوره بزرگسالی نیست: پکزدن به سیگار چیزی شبیه به مکیدن انگشت شست است که لذت دهانی بههمراه دارد.
• سیگار کشیدن هزینه گزافی به همراه دارد: با توجه به مقدار پول توجیبیای که دریافت میکنند، خرید پاکتهای سیگار میتواند مقدار قابلتوجهی از پولشان را مصرف کند و خرید سی دی، بازیهای ویدئویی، لباس و چیزهای دیگر را کاهش میدهد.
• سیگار کشیدن وسیلهای برای جذبه و اغواگری نیست: بوی باقیمانده سیگار روی لباس یا بدن، دندانهای زرد و نفس فرد سیگاری حقیقتا نشانگر جذبه نیست.
• تأثیر سیگار روی فعالیتهای ورزشی (کم آوردن نفس) همچنین میتواند استدلال مهمی باشد.
او را وارد دنیای بزرگسالان بکنید
به نوجوانتان فرصت اظهارنظر بدهید و در مورد کارهای گوناگون با او مشورت کنید تا در ضمن احترام به شخصیت و حفظ استقلال او، حس مسئولیت پذیری و اعتماد به نفساش را هم تقویت کرده باشید. مشورت با نوجوانان آنها را به دنیای بزرگسالان وارد میکند و از طرف دیگر با برخورد اندیشههای نوجوان و والدین، کم کم نگرش صحیحتری در هر دو طرف ایجاد میشود و به جای حل تنشزای مشکلات، نظرها در جریان گفت و گو به هم نزدیکتر میشوند.
عوارض سیگار کشیدن را بگویید
به نوجوان خود یادآوری کنید که سیگار کشیدن عامل کوهی از مشکلات است. شما با سیگار کشیدن باعث تنفس بد خود میشوید و امکان داره به بیماریهای ریوی مبتلا بشین. سیگار کشیدن باعث چین و چروک در صورت و حتی پیری زودرس میشه. سیگار لباس، مو و بدنتان را بدبو و دندان هایتان را زرد میکنه. حتی عامل سرفه های مزمن بوده و همچنین انرژی کمتری برای ورزش کردن و سایر فعالیت های سرگرم کننده در بدن شما باقی میگذاره.